Basisoppskrift: Peanøttsaus
Peanøttsaus har vært en av mine sauser jeg ble skikkelig frustrert over. Det var alltid noe som manglet; riseddik, brunt sukker, ingefær osv osv.
Alt du trenger er peanøttsmør, olje og vann.
Mengdeforholdet er ca:
3 ss peanøttsmør
1 ss soyasaus (evt gjøre smaks-BYTTER)
1 ts eller 1 ss sesamolje/olje
også er det bare å variere med mengde vann og smak
Regelen: jo mer vann som fordampes fra peanøttsausen, desto mer olje trenger du. Olje må du ha hvis du vil sausen skal bli glatt og deilig som på bildet, hvis ikke vil peanøttsmøret blande seg med væsken. Prøv uten olje en gang så skjønner du hva jeg mener.
Peanøttsaus kan brukes blant annet til:
Thai nudelsalat med kremet peanøttsaus
Ris med laks og peanøttsaus
Sommerruller med spicy peanøttdip
Du trenger ikke alt, men la deg inspirere og lag din egen vri. BYTTER du f.eks hoisinsaus med soyasaus, gjør det ikke store forskjeller. (det ser du også på sammenligningen nedenfor).
https://drivemehungry.com/3-classic-spring-roll-dipping-sauces/
Forskjell mellom Peanøttsaus, dressing og dipp.
Det er det samme, bare med forskjellig mengde vann/væske.
Mengdeforhold (peanøttsmør kontra vann):
Oppskrift 1: 3 ss peanøttsmør - 1 dl vann
Oppskrift 2: 3 ss peanøttsmør - 3 ss vann
Oppskrift 3 : 1 dl peanøttsmør - 1 dl vann
Det kan virke som om sausen i oppskrift 2 og 3 er like tykke, så hvorfor er (2) en dressing mens (3) er en dipp? ingrediensene som gir smak bidrar også til væske/tykkelse/konsistens i sausen.
Oppskrift 2: tynne sauser (soyasaus og fiskesaus)
Oppskrift 3: tykke sauser (hoisinsaus og søt chilisaus)
Nesten samme sausoppskrift blir brukt til to HELT FORSKJELLIGE retter/oppskrifter.
Oppskriftene under er hentet fra samme matblogger.
Forskjellen ser du i mengdeforholdet mellom salt og søtt. Selv om oppskrift (høyre) inneholder mer sødme, så balanseres det ut med at det inneholder eddik som er syrlig. Så egentlig er de to oppskriftene ganske like.
Det betyr at du bare kan lære deg basen og tilpasse smaken selv.