Slik setter du sammen en “resterett”, selv når kreativiteten ikke er på topp
Det hjelper ikke med resteapper og ChatGPT.
For det vil aldri finnes oppskrifter på AKKURAT det du har hjemme.
Så tenk heller på mat som klær 👚👖
For å få et antrekk må jeg kombinere plaggene. Hvert fall en eller annen overdel, underdel og undertøy.
Sånn er det med restematen også.
Du tar utgangspunkt i det du vil bruke opp, også fyller tallerkenen med de andre ingrediens-kategoriene: kjøtt/fisk, grønnsaker og karbohydrat fyll (potet, pasta, ris osv).
Uansett hva du velger, bør ingrediensene være med å skape en balanse i retten:
Metthet: så du holder deg mett i mer enn 1 time. → Ha nok proteiner og fett.
Farge: så det frister å spise. → Velg komplementære farger.
Smaken: så du ikke føler at det “mangler noe” i maten. → Balanser mellom grunnsmakene (søtt, salt, surt, bitter og unami)
Og for å gi maten et lite piff har jeg som regel en eller annen saus til. Sauser gjør det lettere å sette sammen middagen, så det blir en helhet i det. Det er litt sånn som å bruke accessorize til antrekket.
Så når du tenker mat på den måten blir matlaging ikke så skummelt. Det er ikke noe som heter “riktig” eller “feil”. Akkurat som klær.
Du må bare lage mat på DIN måte.
Slik setter du sammen middagen:
1 Velg en hovedingrediens (rester)
1a Bestem form på ingrediensen. Skal restematen skjæres, separeres eller gjøres noe med?
2 Bestem tilberedningsmetode og type rett. Det er sånn tradisjonell taco har blitt til tacopizza, tacosuppe og tacobaguett. Vurder om restematen skal brukes som topping, fyll eller base.
3 Finn ingredienser som passer til og gjør punkt 1a igjen. Vurder metthet og farge i retten.
4 Hvor mye av tallerkenen som skal bestå av hver ingrediens?
5 Bestem hvilke smaker du vil ha og HVOR du vil tilsette smak i maten. Og skal det være i form av saus, dressing, dipp eller skal det tilsettes i maten? Restematen gir ekstra smak i maten fordi det allerede er tilberedt en gang fra før. Vurder saltmengden deretter.
6 Visualiser sluttresultatet og tenk gjennom fremgangsmåten. Kan du bruke noe annet fra kjøleskapet også, tror du? Vurder og eksperimenter.
7 Sett i gang og HUSK å smake til maten underveis.
Lykke til.