Få variasjon med smaks-BYTTER 

Å gjøre smaks-BYTTER betyr at du bytter to ingredienser om hverandre, som bidrar med samme smak.

Whyy?

Når du følger oppskrifter: så trenger du ikke å følge den lange ingredienslisten. Det er sikkert godt å ha med alle ingrediensene, men det er heller ikke krise uten flere av dem. Så hva er viktigst her? Ikke lett å vite, men smak handler om balanse mellom grunnleggende smakene: salt, søtt, surt, sterkt, unami som jeg kaller for smaksbombe. Så sjekk hvilke ingredienser som bidrar med de ulike smakene. Og mangler du ingredienser kan du BYTTE med noe annet som gir samme smak, uten å være redd for å ødelegge maten eller at det ikke smaker noe. Det blir ikke helt det samme, men det betyr ikke at det blir dårlig.

Eksempler:

  • Sukker - honning

  • Chiliolje - chili stekt i olje

  • Salt - soyasaus eller oystersaus

  • Sitron - laken til sylteagurk

Når du lager mat uten oppskrift: så kan du spise nesten hva som helst og bare variere med forskjellige sauser. Da trenger du bare å lære deg basisoppskriften for sauser, dipper, glazer, marinader og dressinger. Og gjør du smaks-BYTTER, får du mange forskjellige sauser på null komma niks.