Hvordan lager du mat uten oppskrift? Er det bare sånn at du bytter potet med ris liksom?

Nei. 

Å bytte potet med ris er det jeg kaller for ingrediens-BYTTE, som bare er en liten del av det å lage mat uten oppskrift. 

Å lage mat uten oppskrift handler om å lære oppskriften på hvordan lage oppskrifter. Det høres veldig teit ut, men hvordan ville det ellers vært så mange oppskrifter på nett, sant? ⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣ 

Og siden alle retter består av følgende: ingredienser, smak og tilberedningsmetode. Så ved å BYTTE på en av faktorene vil du få variasjon i maten. Og har du noen basisoppskrifter/grunnoppskrifter som du BYTTER på, kan du enkelt lage nye retter med omtrent de samme ingrediensene.⁣⁣ 

Maten vil både se og oppfattes helt annerledes ut dersom du i tillegg BYTTER/endrer på: tekstur/konsistens, form på ingrediensen og utseende på maten.

Jeg lærer ikke nye oppskrifter, jeg lærer elementene i en oppskrift. For da kan jeg mikse og trikse som jeg vil og føler for.


Slik kan du STARTE å lage mat uten oppskrift 

1. Start med en tallerkenmodell
Bestem hvor store deler av retten du vil fylle tallerkenen med av de ulike kategoriene (grønnsaker, proteiner og karbohydrater).

2. Velg hvilke ingredienser du skal bruke
Plukk en ingrediens fra hver av de kategoriene så har du forslag til hva du kan lage til middag.

Jeg tar utgangspunkt i det jeg vil bruke opp (altså hovedingrediensen), så jeg har et knagg å henge på. Da blir det lettere å finne ingredienser som jeg kan spise det med og som passer til f.eks pasta (hvis det er det jeg har lyst på og har det hjemme). ⁣

⁣Hvis du følger oppskrifter kan du enten komme på en rett fra hukommelsen som inneholder det du vil bruke opp eller søke på f.eks kylling med pasta og se hva du får opp. ⁣⁣

Deretter må du enten finne enkle oppskrifter eller forenkle oppskrifter. Jeg pleier å ta en oppskrift som ser enkelt ut - og de ingrediensene jeg ikke har BYTTER jeg ut med andre ingredienser jeg har hjemme som ligner. ⁣

⁣Her har jeg lagt merke til at: Jo latere du er, jo mer fleksibel er du til å BYTTE ingredienser du ikke har med det du har tilgjengelig - for å slippe å handle. ⁣

Og siden vi sjeldent har AKKURAT de samme ingrediensene og samme mengde av de ulike ingrediensene hjemme, så vil du smake så mye nytt bare ved å BYTTE. ⁣

Så bare vær lat. ⁣

3. Velg tilberedningsmetode for de ulike ingrediensene du valgte deg. 

4. Bestem smaken du vil ha og HVOR du vil tilsette smak i maten. 

5. Lag maten og sett sammen ingrediensene. 

Vet ikke hvilke ingredienser som passer sammen?

⁣Før da jeg bare slo sammen tilfeldig ingredienser, ble ikke resultatet sånn som jeg hadde forestilt meg oppi hodet. Å lage mat uten oppskrift betyr ikke at du slår sammen random ingredienser du føler for akkurat der og da. Det er noen som har prøvd å slå sammen kjøtt og fisk og tenkt at det skal de aldri gjøre igjen. Det er fordi du bør vite oppbyggingen av en rett og til en viss grad vite hva du gjør og hvordan det påvirker retten. ⁣

Når jeg setter sammen middagen tar jeg alltid utgangspunkt i hva vi liker å spise og hvordan vi liker å spise maten. Da passer jeg på å kombinere ingrediensene og tilberede maten så overgangen ikke blir for stor fra det vi er vant med å spise.

Så i stedet for å lære deg alle kombinasjoner som at mozzarella passer sammen med tomat og basilikum. Så kan du gjøre det lett med å utgangspunkt i ingrediens-kombinasjoner det du allerede spiser og vet er godt og gjøre ingrediens-BYTTER. For det du egentlig gjør når du bytter to “like” ingredienser med hverandre er at du tar hensyn og opprettholder samme farge, konsistens eller egenskap i retten.