Hvordan planlegge maten for uka OG ta hensyn til det som skal brukes opp
Å planlegge vil ikke automatisk gjøre at du klarer å bruke opp maten. Det handler ikke om å planlegge mer, men HVORDAN du planlegger. Fordi det er lettere å planlegge i teorien enn å gjøre det i praksis.
Hvis du tenker:
“Nå må jeg skjerpe meg og lage en matplan” eller
“Jeg burde planlegge ukemeny”
Så bør du lese dette først før du føler du MÅ planlegge ukemeny, fordi du MÅ ingenting.
Det finnes så mange tips til hvordan du kan planlegge og bruke opp maten din. MEN det viktigste er at du finner en metode som passer FOR DEG.
Før du prøver å bli god til å planlegge, sjekk om planleggingsmetoden er riktig for deg først. Ta hensyn til hvordan du vil gjøre ting på kjøkkenet og gi slipp på alt av “må” og “burde”. Hva vil du?
Ukemeny + Restemiddag en dag i uka
Restemiddag en fast dag i uka eller flytter på dagene ettersom hva som passer.
Veldig mange bruker denne metoden, og det var også sånn jeg startet. Men selv om mange gjør det betyr det ikke at det er noe for deg. Jeg merker hvert fall at maten jeg har til overs har forskjellig holdbarhet. Så når jeg da venter til torsdag med å spise rester, så var det kanskje mye som var dårlig allerede. Derfor sluttet jeg å bruke denne metoden og gikk over til å “parre oppskrifter” som var den mest naturlige overgangen for meg.
Parre to og to oppskrifter
Det går ut på at du planlegger to middager av gangen. At rester fra middag 1 kan brukes i middag nr 2. F.eks Taco og tacorester kan gå til tacosuppe. Her handler det om at du finner to og to retter som kan spises etter hverandre for at det skal bli lettere for deg å bruke opp restene.
Med denne metoden kan du forutse litt ting på forhånd uten å planlegge ukemenyer som bare blir skjøvet på. Her bør du se om ingrediensene som brukes i oppskriftene “overlapper” hverandre, at flere av ingrediensene kan brukes i begge retter. Fordelen er f.eks når du har kokt for mye pasta så vet du at du kan brukes restene i rett nr 2 dagen etter.
Da jeg brukte denne metoden måtte jeg gjøre små tvist på oppskriftene. Hvis jeg f.eks trengte søtpotet til middag 1 men ikke middag nr 2 så gjorde jeg små ingrediens-BYTTER. Jeg så om jeg kunne bruke en annen ingrediens som kunne brukes i begge oppskriftene så jeg fikk brukt det opp. Siden jeg ikke var dreven med restemat og fortsatt var avhengig av oppskrifter på den tiden måtte jeg faktisk sette meg ned og planlegge hva jeg skulle gjøre med restematen, dersom det ble rester. Men nå har jeg en metode som fungerer bedre for meg.
A-B-A-B
Det går ut på at du venter med å spise middagsrestene, med en dag i mellom så du ikke går lei.
Dette er min vri på metoden jeg lærte av ei venninne som lagde middag dobbelt opp, så hun bare trengte å lage middag to ganger for 4 dager. Bare at jeg gjør det med restene.
Med denne metoden er det mindre planlegging og mer fleksibilitet på kjøkkenet.
Problemet var ofte at restene ikke var nok til en middag. Hvis dette er problemet kan du BYTTE det du har spist opp med noe annet du har tilgjengelig hjemme. La oss si du spiste pasta med saus og kylling, men det er tomt for pasta. Se om du kan bruke ris eller poteter til restene av saus og kyllingen.
Fleksibel plan
Det går ut på at du har bestemt hovedingrediensen du skal ha for hver dag og bestemmer hva du skal lage når den dagen nærmer seg. F.eks mandag - kjøtt, tirsdag - fisk
Jeg hadde hørt om denne metoden lenge. Men på den tiden da jeg fortsatt var avhengig av oppskrifter var denne metoden ikke så nyttig med tanke på å bruke opp maten jeg hadde. Nå som jeg klarer å lage mat uten oppskrift er denne metoden veldig enkel og praktisk.
Det går ut på at du finner ut hvor restemat og ingredienser som skal brukes, passer sammen med. Passer det med kjøtt eller fisk etc? Hvilke hovedingredienser passer det med? Og holdbarheten på maten du vil bruke opp, avgjør hvilke retter jeg skal spises når. Retter med ingredienser som har kortest holdbarhet spises først. Plutselig er det fisk til middag på mandag i stedet for tirsdag, selv om det i utgangspunkt var planlagt omvendt. På denne måten får du prioritert maten og en viss anelse om hva du kan lage neste uke.