Liker ikke oppskrifter med masse tekst? Slik leser du oppskrifter på den late måten

Jeg faller også av når det er oppskrifter med masse tekst. 

Før måtte jeg lese oppskriften sånn 1000 ganger mens jeg lagde maten. 

Mens nå leser jeg oppskrifter med helt andre øyne. Jeg ser detaljene som folk flest ikke snakker om, fordi oppskrifter viser deg bare HVORDAN du lager maten og ikke HVORFOR du skal gjøre som det står.  


Hva er tittelen? 

Tittelen sier noe om hva som er spesielt med oppskriften (1). Men ofte IKKE hvilke ingredienser som ble brukt (3). Da må du gå inn på ingredienslisten og se selv. For spicy mat kan du få f.eks med ingefær, chiliolje eller red curry paste. og “thai” kan bety mye forskjellig. 

  1. Spicy kremet nudelsuppe (frister mest)

  2. Nuddelsuppe med kokosmelk og chili

  3. Risnudler med kokosmelk og chili (mest praktisk)

Det samme gjelder: 

  • "frisk thai salat"

  • "lun thainuddel"


Analyser matbildet 

Gjett hva som oppi den retten.


Det gjør at du får nye ideer hvordan du kan lage en vri på oppskriften. Siden denne sausen er gul/oransje kunne det vært gulrotsaus, når det egentlig er currypaste og kokosmelk. Det vil si du kunne ha lagd noe lignende med rester av gulrotsuppe f.eks.

Matbildene får det til å virke mer komplisert enn det egentlig er. Se heller hvilke ingredienser som ble brukt. 

Studer ingredienslisten og fremgangsmåten 

Hver ingrediens bidrar med noe til retten. Men hvordan kan du vite hva som er viktig eller ikke? Prøv å se hvilke ingredienser som bidrar med hva. Fordi følgende er viktig i alle retter: 

  • Metthet 

  • Farge 

  • Balanse i smaken 

  • Konsistens eller tykkelse

F.eks kan du BYTTE 

  • Kjøtt med fisk fordi begge metter. 

  • Den ene grønnsaken med en annen grønnsak som har samme farge. 

  • Bytte sukker med honning fordi begge gir sødme. 

  • Tilsette maisenna i fløten om du ikke har creme fraiche. Da får du omtrent samme tykkelse på sausen. 

Ikke alle ingrediensene som står er viktig, selv om det legges frem som det er viktig. Det kan du enkelt finne ut hvilke ingredienser som VIRKELIG er viktig ved å sammenligne med en enkel oppskrift av samme rett.

Fremgangsmåten og hvordan folk går frem og lager maten varier også. Det som er mest vanlig er at folk skriver ingredienslisten etter stegene i fremgangsmåten. At det du bruker først kommer øverst på ingredienslisten. Dette gjør det lettere for de som følger oppskrifter slavisk, men ikke for Kjøkkenrebeller som ikke vil følge oppskrifter. 

Tre ting du bør se etter i en fremgangsmåte: 

  • Steketid 

  • Størrelse på ingredienser (i forhold til steketid) 

  • Hvilken metode som er brukt for å få smak i maten 

Hvis du vet hvilke ingredienser som bidrar med hva og du klarer å spotte hvilke metoder som er brukt for å få smak i maten, blir freestyle matlaging som en lek. For da kan du mikse og trikse ingredienser og smaker som du vil.  


Legg merke til mengdeforholdet 

Det viktigste for kjøkkenrebeller er å legge merke til mengdeforholdet. Da er det lettere å beregne riktig mengde, hvor mye du skal bruke av hver ting. Da har du noe å ta utgangspunkt i når du lager mat. Så du får det sånn noenlunde som du forestiller deg oppi hodet. 

Følgende er viktig å legge merke til i: 

  • Suppe: mengde væske vs fyll evt mengde meieriprodukter vs vann,

  • Marinade: Mengde salt, sukker og det syrlige 

  • Sauser: mengde væske vs mel og væske vs smakstilsetning 

  • Fritering: mengde væske og mel