Tips for å bruke opp restematen

Den mest effektive måten å bruke opp restematen er å tilberede ingrediensene separert hver for seg, og lære å lage mat uten oppskrift - så du kan sette sammen ingredienser selv. Da starter du med å bruke oppskrifter som inspirasjon og gjøre ingrediens-BYTTER .

Her er noen generelle tips som har vært til god hjelp.

Bruk en base

Du kan nesten lage hva som helst med en god base. F.eks: Pai, gryteretter, og supper, wrap, brød, ris eller poteter. Det er sånn tradisjonell taco har blitt til tacosuppe, tacopizza og tacobaguett. 

Siden det er vanskelig å beregne riktig mengde av ris og pasta er det varierende hvor mye du har rester av det. Er det store mengder ris, pasta etc kan du bruke det som en base og bruke nesten hva som helst som fyll.

Det er sånn tradisjonell taco har blitt til

  • Tacopizza ⁣⁣⁣

  • Tacosuppe ⁣⁣⁣

  • ⁣Taco med bønner

  • Taco med søtpotet

  • ⁣Taco med scampi

Det er rett og slett bare BYTTET basen, fyll eller topping eller lagt til mer fyll og topping. 

  • Tacopizza kan du lage hvis du ikke har mer tacolefser igjen

  • Hvis du ikke har pizzadeig men mye kjøttdeig kan du lage tacosuppe 

  • Hvis du derimot har tacolefse men ikke så mye fyll kan du bruke andre fyll i tillegg til kjøttdeig for å øke volumet.

Bruk rester i fyll eller topping

Hvis det er rare mengder som ikke er nok til verken middag eller lunsj kan du bruke det i fyllet eller toppingen sammen med andre ingredienser. Tenk på restematen som en ny ingrediens som gir ekstra fyll, farge og smak i maten

F.eks kan du:

  • Hvis det er rester av ris kan du blande ris i kjøttdeigfyllet.  

  • Hvis det er rester av spaghetti kan du klippe det opp og lage en pastasalat. 

  • Hvis det er lite pølserester kan du kutte i små terninger og brukes som stekt “bacon”topping. 

Kutt ingrediensene på forskjellige måter 

F.eks trengs ikke pølse å spises hele. Skjære det på forskjellige måter for at det skal passe til det du tenker å lage. F.eks skiver brødskiven eller terninger som fyll til salaten. Du trenger ikke å spise maten som det er markedsført som. 


Grønnsaker som tilbehør 

Grønnsaker kan kuttes og brukes som tilbehør til maten om det fortsatt er greit å spise det fersk. Da gjør det ikke noe om ikke alt passe sammen. Det kan f.eks være kuttet agurk eller paprika ved siden av maten. 


Skjul konsistensen 

Hvis grønnsakene begynner å bli slappe, bør du lage retter hvor konsistensen på grønnsakene ikke har noe å si uansett F.eks omelett, gratinerte retter, suppe, stekt ris. Litt slapp salat og agurk kan fint brukes i stekt ris, suppe eller gryter. 

Bruk majones 

Majones blir ofte brukt som base i mange pålegg og salater som selges i butikken. Derfor kan du bruke majones i fisk/kjøtt og lage hjemmelaget versjon av rekesalat/kyllingsalat eller ha majones over rå grønnsaker og lage en coleslaw.