Ny med asiatiske sauser?
Disse sausene bruker jeg
Det kan virke mye å sette seg inn i alle sausene, fordi det finnes så mange sauser, forskjellige navn, smaker og merker du ikke er kjent med eller har sett og hørt om før. Sånn var det for meg også.
Oppskrifter på nett får deg til å tro at asiatisk sauser er vanskeligere enn det er. At du må ha AKKURAT de ingrediensene og måle nøyaktig mengder for å få “riktig” smak.
men mange blir overrasket over hvor lett det egentlig er enn de forestiller seg. Hvorfor?
Fordi vi de samme smaksløkene. Tungen våres kjenner til syvende og sist de samme smakene: søtt, salt, surt, sterkt og unamismaken. Så selv om det finnes 1000 forskjellige sauser så velger du bare en saus ut i fra hvilken smaker du vil ha.
Du kan til og med lage pasta med posesaus og tilsette en asiatisk saus for å gi det et ekstra piff. Det blir ikke autentisk, men det blir neppe dårlig.
Når du tenker på asiatiske sauser som SMAK blir det lettere å velge hva du skal kjøpe og bruke. Da er det ingenting som er riktig eller feil. Spør deg selv hvilke smaker du vil ha i maten og velg en saus som gir den smaken. Når jeg tilsetter en saus i maten - hva ønsker jeg med det? Hvis du ønsker mer salt så velger du en saus som er saltet.
Hvorfor bruke asiatiske sauser
Sauser er den enkleste måten få litt mer asiatisk smak i maten, fordi det varer lenge og er enkelt å bruke i praksis. Og du kan enkelt få variasjon i maten ved å gjøre smaks-BYTTER. Disse sausene kan brukes til både asiatiske og ikke-asiatiske retter. Alt fra tomatsaus til wok, suppe, marinade og dressing til salat. De går ofte om igjen i oppskrifter på nettet. Har du disse så slipper du å kjøpe ingredienser som du bare får brukt en gang.
Sauser og krukker jeg bruker
Sauser og krukker på listen nedenfor har jeg bygget meg opp gjennom tiden. Jeg kjøpte ikke alt på en gang. Mange av sausene kjøper jeg fra asiatiske butikker, både fordi de er rimeligere men så har de mye bedre smak etter min mening.
Soyasaus (beskriv kort)
Fiskesaus
Oystersaus
Hoisinsaus
Søt soyasaus
Sweet chilisaus
Sesamolje: smaker veldig asiatisk og gir veldig god smak i maten.
Curry paste
Gochujang
Litt om sausene
SOYASAUS
SOYASAUS
FISKESAUS
SØT SOYASAUS (ketjap manis)
SWEET CHILISAUS
HOISINSAUS
Slik blir du kjent med asiatiske sauser
Den enkleste måten å bli kjent med asiatiske sauser er å eksperimentere og blande sammen sauser i en skål. Om du bare har soyasaus hjemme eller bare sweet chili saus, så går det helt fint - jeg startet også med disse to sausene. Ta og bland den sausen du har med f.eks ketchup, sukker, lime, hvitløk eller krydder du har hjemme og se hva som skjer. Tilsett en og en ting av gangen og se om du liker smaken.
Jeg blander sauser i en skål for å se hva som skjer når jeg mikser ingrediensene sammen. Da kan jeg enkelt teste hvilke smaker jeg liker sammen uten å gjøre noe stort ut av det. Hvis du trenger å ha noe å ta utgangspunkt i fra når du eksperimenterer, kan du finne frem en oppskrift og blande 2-3 ingredienser som gir smak fra oppskriften. Se om du liker smaken. Hva skjer hvis du ikke følger mengdeforholdet som står der? og hvordan er smaken om du gjør? Hva skjer hvis du tilsetter enda en ingrediens, hvordan påvirker det smaken?
Gode kombinasjoner du kan ta utgangspunkt i fra
Soyasaus og sweet chilisaus
Soyasaus og honning
Soyasaus og oystersaus
Soyasaus, sukker og ketchup
Oystersaus og sesamolje