5 vanlige utfordringer med restemat
Kaster du restematen eller blir det glemt i kjøleskapet?
Hvis du føler du ikke er flink med å ta vare på restene, så er det helt vanlig. For hva er vitsen med å spare på restene når det uansett blir dårlig, og du må kaste det?
Det blir demotiverende fordi du kanskje tenker at det blir dårlig uansett - så du kan “like godt” kaste det nå. Men SELV OM du ikke vet hva du skal gjøre med restematen og SELV OM maten kommer til å bli dårlig må du først bli vant til å ta vare på restematen. Du får ikke brukt opp restematen med det første, men du øver på andre vaner.
Du øver på å oppbevare restematen
Du øver på å huske på at du har restemat
Du øver på å finne måter å bruke opp restematen
Du øver på å bruke restematen i tide
Du øver på å kaste maten uten å få dårlig samvittighet, og utsette det
Jeg oppbevarer 90 % av restematen min i sånne ikea bokser, som både tåler mikro, ovn og fryser.
Tør ikke å ta sjansen på hva som blir godt sammen?
Det er vanlig å føle at det blir litt kaos oppi hodet når du blander masse forskjellig fra ulike retter. Sånn var det for meg også.
Men å slå sammen to oppskrifter/retter betyr ikke at du skal slå sammen to ferdiglagde retter. Da blir det fort kaos.
Men når du tilbereder ingrediensene hver for seg, og det blir rester, så har du rester av ferdig tilberedt ingredienser. Da kan du slå sammen to oppskrifter/retter ved å kombinere NOEN ingredienser fra oppskrift (A) med ingredienser fra oppskrift (B), f.eks: 1a + 2a + 3b + 4b. På den måten er det lettere å se hvilke ingredienser som passer sammen. Er du fortsatt redd for å ødelegge maten fordi det høres “rart ut”, er det verdt å søke opp f.eks ingrediens 1a + 4b så det blir litt mer betryggende for deg. Og av erfaring det mest sannsynlig en veldig vanlig kombinasjon, men da har du lært noe nytt og som gir deg mer kjøtt på beina. Restemat blir mye lettere å bruke opp når du lærer å lage mat uten oppskrift.
Er det fortsatt greit å spise det?
Maten ble så fort dårlig og det er vanskelig å vite om det fortsatt kan spises eller ikke.
Restematen holder seg ikke så lenge i kjøleskapet. Spesielt ikke når alle ingrediensene er blandet sammen. Er du dato-redd og usikker om du fortsatt kan spise maten så blir det ekstra vanskelig å bruke opp maten, for det er ikke alltid maten holder seg til den dagen du trenger å ha restemiddag. Derfor bruker jeg restematen så fort som mulig og ofte til middagen dagen etter eller dagen etter igjen.
Glemmer du av restematen i kjøleskapet?
Restematen havner bakerst i kjøleskapet fordi terskelen for å bruke det opp blir for høy. Du vet ikke hva du skal gjøre med det, men så har du ikke samvittighet til å kaste det heller.
Legg restematen synlig og tilgjengelig i kjøleskapet.
For hvis du har en familie-kjøleskap, så vet du hvor lett det er å overse maten. At ting bare legges der det er plass Kanskje det ikke gjelder deg, men resten av gjengen gjør det 😅
Derfor er det viktig å snakke sammen og starte med én ting: Hvor skal restematen stå i kjøleskapet?
✅ Det blir lettere for deg å finne frem
✅ Du slipper å få spørsmål om hvor det ligger
✅ Du slipper at maten mugner i kjøleskapet
win win win!
La restematen ligge i øyehøyde og helt ytterst på hylla. For det er det første du ser når du åpner kjøleskapet, da øker du sjansen for at du husker å bruke restematen.
Rare mengder som verken er nok til middag eller lunsj?
Er det for mye eller for lite av noe, at det ikke at det ikke blir nok til en hel familie, så velger mange å koke opp eller steke mer av en ingrediens for at det skal være nok til middag. Men om du tilbereder ingrediensene hver for seg er det ikke så farlig om du har litt for lite eller mye av noe. F.eks kan du bruke potet til en rett og kjøttkake i en annen rett, i stedet for å spise det sammen.
Reste-app, funker det?
Har du prøvd eller skal du prøve?
Jeg har prøvd å bruke reste-app hvor du kan plotte inn ingredienser du har hjemme og få forslag til oppskrifter som inneholder de ingrediensene. Det høres genialt ut, men problemet er at du mangler halvparten av ingrediensene og må ende opp i butikken uansett. Så nei.
Hva med ChatGPT da? Jeg føler den bare gjør jobben med å søke for deg, og du bare får forslag på oppskrifter som allerede finnes. Og uansett handler god mat om å tilpasse oppskrifter til matPREFERENSANE til deg og de du lager til. Så det er bare noe du kan gjøre.
Les mer: Tips for å bruke opp restematen.