Smak
Hva er smak?
Derfor er SMAK vanskelig
Smaker maten ikke like godt som du får kjøpt ute?
Derfor smaker maten lite og likt
Hva er smak?
Vi har de grunnleggende smakene: salt, søtt, surt, bittert og unami. Men når vi lager mat synes jeg det er mer naturlig å tenke på smakene: salt, søtt, surt, sterkt og unami/smaksbombe.
Derfor er SMAK vanskelig
Du har prøvd å la være å følge oppskrifter slavisk, men så smakte det ikke noe. Så du TROR du “MÅ” ha alle ingrediensene som står i oppskriften for å få smak. FEIL.
Livet blir så mye lettere når du vet hvilke smaker de ingrediensene i oppskrifter bidrar med og ALLTID har de grunnleggende smakene i bakhodet når du lager mat. Da vet du ikke hvordan det vil påvirke smaken om du tar bort eller legger til andre ingredienser.
Still deg spørsmålene:
Vet jeg hvordan jeg får smak i maten?
Har jeg tilsatt litt av alle smaker?
Har jeg tilsatt nok i forhold til volumet?
Smaker ikke maten like godt som du får kjøpt ute?
Kokker har garantert bedre skills enn selvlærte hjemmekokker som oss. MEN kokker er flinke til å balansere mellom smaker, noe vi ikke er. Veldig mange har bare lært å tilsette mer salt, pepper og revet sitronskall for å få mer smak. Og salt er noe vi får i oss mer enn anbefalt, så om du har prøvd å kutte ned på saltet og heller ikke inkluderer de andre smakene så merker du at maten blir tamt.
Derfor smaker maten lite og likt
Det er vanlig maten ser grei ut, men så er ikke smaken der.
Det er fordi du ikke er oppmerksom på hvordan retten får smak når du leser oppskriften - når skjer det i fremgangsmåten? Kan du spotte metoden for smakstilsetning, så kan du bruke samme fremgangsmåte for å få smak i andre retter - for da kan du mikse og trikse hvilke ingredienser du bruker.
Veldig mange synes taco har mye smak - og hvorfor? Jo, taco har flere ulike smakskilder. Faktisk en hel pose med tacokrydder i kjøttdeigen, i tillegg til salsa som gir masse smak for å ikke nevne guacamole og guacamole krydder hvis du bruker det. Taco ville f.eks ikke smakt det samme om du ikke hadde tacokrydder i kjøttdeigen, ikke sant?
Og smaken kan fort bli den samme om du ikke inkluder flere smakskilder i maten og varier kombinasjonene og mengden du bruker av de ulike smakstilsetningene.
Her er de ulike smakskildene:
Krydder
Asiatiske sauser
Urter
Kraft
Topping
Ferske ingredienser som: ingefær, hvitløk osv
Og om du ikke følger oppskrifter slavisk er det veldig lett for å tilsette mindre smak enn det som ofte står i oppskrifter, fordi det FØLES mye ut. Men du vil bli bedre på øyemål etterhvert.
Føler du at det “mangler noe” i maten når du ikke følger oppskriften? At smaken ikke er helt der?
Smak er ikke så mye jobb som du tror.
stedet for å sette det inn i alle ingrediensene som gir smak, så kan du bare fokusere på de grunnleggende smakene vi kjenner på tunga (salt, søtt, sterkt, unami/smaksbombe). Det er det det til syvende og sist handler om. Det har ikke så stor betydning hvilke ingredienser du bruker, men hvordan smaken oppleves når du spiser det. Derfor er det viktig å smake på maten underveis uansett hva du lager. Det som gjør at du tenker: “det mangler noe der”, har ofte med mengde smak du bruker, balanse mellom smakene, hvordan du lager maten, og ulike smakskilder.
Før skjønte jeg f.eks ikke hvorfor suppen jeg lagde alltid var så smakløs selv om jeg hadde tilsatt krydder som det stod i oppskriften. Vet du hvorfor? Krydderet er tørket, så smaken ligger fortsatt inni der. Men når du steker det først får oljen også smak - og det er oljen som sprer smaken i suppa. Det blir på en måte som chiliolje (olivenolje + chiliflakes) som har fått ligget litt før du kjøper i butikken.